Biomolecules

1)   Which of the following statements is incorrect?    

A) All the elements present in a sample of earth's crust are also present in a sample of living tissue

B) Relative abundance of carbon and hydrogen with respect to other elements is higher in any living organisms than in earth's crust

C) Living organisms have more nitrogen and oxygen per unit mass than in animate object (e.g. earth crust)

D) Living organisms have more ca, mg, na in them than in animate object

Answer D) Living organisms have more ca, mg, na in them than in animate object

Living organisms have minerals like calcium,sodium,magnesium lesser than non living things

2)   An amino acid is a/an

A) Substituted methane

B) Substituted ethane

C) Any acid having amino group 

D) Derivative of indoleacetic acid

Answer A) Substituted methane

Has 4 groups in which 1 is hydrogen

3)   Types of amino acids universally used in protein synthesis are -

A) Twenty

B) Eighty

C) Sixty four 

D) Sixty one

Answer A) Twenty

Alpha amino acids are used in protein synthesis       

4)   Formation of protein /formation of peptide bonds is a type of-

A) Hydration analysis

B) Dehydration analysis  

C) Hydration synthesis

D) Dehydration synthesis

Answer D) Dehydration synthesis

Water is removed

5)   The shape of folded protein is often determined by-

A) Its tertiary structure

B) The sequence of its amino acids

C) The number of peptide bonds

D) The chargaffs rule

Answer B) The sequence of its amino acids

Primary structure mostly determines the folded structure

6)  _____ requires intensive laboratory and field studies

A) Identification

B) Classification

C) Characterisation

D) Nomenclature

Answer A) Identification

Identification is the most crucial step in taxonomy

7)  All carbohydrates and lipids have similarity in possessing 

A) C, h, o

B) N, s, protein

C) Carboxylic and amino groupthe molecular is as follows -

D) Carboxylic and hydroxyl group

Answer A) C, h, o

Carbon,hydrogen and oxygen are common

8) In a spontaneous reaction, the free energy of a system -

A) Decreases

B) Increases

C) Becomes equal to zero

D) Remains unchanged

Answer A) Decreases

Free energy decreases ( becomes negative) in a spontaneous reaction

9) Choose the incorrect statement -

A) Active enzyme has tertiary structure having many active sites (substrate binding sites)

B) Enzyme are different from catalyst in being proteinaceous

C) Enzymes occur in viruses

D) Enzymes are biocatalyst

Answer C) Enzymes occur in viruses

Enzymes are absent in viruses

10) Which of the following statements is correct with reference to enzymes? (Neet 2017)

A) Holoenzyme = apoenzyme + coenzyme

B) Coenzyme = apoenzyme + holoenzyme

C) Holoenzyme = coenzyme + cofactor

D) Apoenzyme = holoenzyme + coenzyme

Answer A) Holoenzyme = apoenzyme + coenzyme

Holoenzyme is the complete conjugate enzyme consisting of an apoenzyme and a cofactor. Cofactor may be organic or inorganic in nature. Organic cofactors are of two typescoenzyme and prosthetic group.

For More question Like this from the chapter Biomolecules

Download 

memoneet_dp__1_-removebg-preview.png

MEMONEET

The only app which has question taken from every lines of NCERT BOOK

google-play-badge.png