Cell : The Unit Of Life

1)   Which of the following statements was not explained in the cell theory given jointly by schleiden and schwann?

A) All living organisms are composed of cells and products of cells

B) Cell is the structural and functional unit of living organisms

C) Explanation of formation of new cells

D) None

Answer C) Explanation of formation of new cells

Formation of new cells was explained later by Rudolf Virchow

2)   Which of the following is not a characteristic of prokaryotic cell -

A) Mesosome

B) Circular dna

C) Photosynthetic membrane system

D) Membrane bound organellesConsciousness

Answer D) Membrane bound organellesConsciousness

Prokaryotic cells lack membrane bound organelles

3)   Most of the bacterial cell envelope consists of -

A) Only the cell membrane

B) The cell wall and cell membrane

C) A tightly bound 3 layered structure

D) Only glycocalyx

Answer C) A tightly bound 3 layered structure

Glycocalyx ,Cell wall, Cell membrane

4)  Bacterial flagellum consists of all of the following parts except -

A) Filament

B) Microtubule

C) Hook

D) Basal body

Answer B) Microtubule

Microtubules are present in eukaryotic cell

5)  If you removed the fimbriae from a bacterial cell, which of the following would you expect to happen?

A) The bacteria could no longer swim

B) The bacteria would not adhere to the host tissue

C) Transportation of molecules across the membrane would stop

D) The shape of bacteria would change

Answer B) The bacteria would not adhere to the host tissue

Fimbriae helps in adhering to host cells

6)  The most abundant lipid in the cell membrane is -

A) Cutin

B) Cholesterol

C) Steroid

D) Phospholipid ie phosphoglycerides

Answer D) Phospholipid ie phosphoglycerides

Phosphoglycerides are the most abundant lipid in the cell membrane

7)  The molecules in a membrane that limit its permeability are the -

A) Carbohydrates

B) Phospholipids

C) Proteins

D) Water

Answer B) Phospholipids

Phospholipids are water repellant in nature and thus restricts molecules to enter

8) Select the incorrect statement -

A) A membrane is a mosaic or composite of diverse lipid and proteins

B) In 2003, the chemistry nobel prize was awarded for work on aquaporins

C) A membrane is held together primarily by hydrophobic attraction

D) Proteins, not lipids, are responsible for fluid behavior

Answer D) Proteins, not lipids, are responsible for fluid behavior

Lipids are responsible for fluid behaviour

9) Which one is false about osmosis?

A) It is a specific form of diffusion

B) It refers to the movement of water along its concentration gradient

C) It is a passive movement of water

D) It occurs through a carrier protein and needs atp

Answer D) It occurs through a carrier protein and needs atp

It is purely only by concentration difference

10) What would you expect to happen if you removed the cell wall from a plant cell and placed it into a drop of water

A) The cell would begin to grow

B) The cell would shrink

C) The cell would burst

D) Nothing would happen

Answer C) The cell would burst

Osmotic pressure will increase

For More question Like this from the chapter Cell : The Unit Of Life

Download 

memoneet_dp__1_-removebg-preview.png

MEMONEET

The only app which has question taken from every lines of NCERT BOOK

google-play-badge.png