Cell Cycle and Division

1)   DNA replication and cell growth take place during the ______ of a cell

A) DNA replication 

B) Cell growth

C) Both DNA replication and Cell growth

D) None of these

Answer A) DNA replication 

Cell division is a very important process in all living organisms. During the division of a cell, DNA replication and cell growth also take place.

2)   Chose the odd one

A) G1 Phase

B) S Phase

C) G2 Phase 

D) M Phase

Answer D) M Phase

G1 Phase, S Phase and G2 Phase are phases of Interphase.

3) During________the amount of DNA per cell doubles

A) S Phase

B) M Phase

C) G2 Phase

D) G1 Phase

Answer A) S Phase

S or synthesis phase marks the period during which DNA synthesis or replication takes place. During this time the amount of DNA per cell doubles.

4)   G2 phase is not assiciated with

A) Synthesis of some non-histone proteins

B) Synthesis of tubulin proteins for spindle fibres

C) DNA synthesis

D) Duplication of centrioles

Answer C) DNA synthesis

S or synthesis phase marks the period during which DNA synthesis or replication takes place.

5) Chromosomes are seen to be composed of__________attached together at the centromere.

A) Two Chromatids

B) Three Chromatids

C) Four Chromatids

D) Five Chromatids

Answer A) Two Chromatids

Chromosomal material condenses to form compact mitotic chromosomes. Chromosomes are seen to be composed of two chromatids attached together at the centromere.

6)  During cell division, the spindle fibres attach to the chromosome at a region called

A) Chromocentre

B) Kinetochore

C) Centriole

D) Chromomere

Answer A) Chromocentre

Kinetochore is the proteinaceous covering of centriole, to which spindle fibers attach.

7)  At Telophase the chromosomes that have reached their respective poles:

A) Decondense and Lose their individuality

B) Decondense

C) Lose their individuality 

D) None of these

Answer A) Decondense and Lose their individuality

At the beginning of the final stage of karyokinesis, i.e., telophase, the chromosomes that have reached their respective poles decondense and lose their individuality

8) Each statement in a key is called

A) Lead

B) Couplet

C) Line

D) Duplet

Answer A) Lead

Each statement in a key is called lead and keys are generally analytical in nature

9) In telophase of mitosis, the mitotic spindle breaks down and nuclear membranes form. This is essentially the opposite of what happens in

A) Prophase

B) Interphase

C) Metaphase

D) S phase

Answer A) Prophase

The mitotic spindle forms and the nuclear membrane disperses during prophase

10) The growth of multicellular organisms is due to

A) Mitosis

B) Kinetochore

C) Centriole

D) Cytokinesis

Answer A) Mitosis

Mitosis usually results in the production of diploid daughter cells with identical genetic complement. The growth of multicellular organisms is due to mitosis

For More question Like this from the chapter Cell Cycle and Division

Download 

memoneet_dp__1_-removebg-preview.png

MEMONEET

The only app which has question taken from every lines of NCERT BOOK

google-play-badge.png