Plant Anatomy

1)   Which one produces primary tissues?

A) Apical meristem

B) Root apical meristem

C) Shoot apical meristem

D) Lateral meristem

Answer A) Apical meristem

Apical meristem consists of root apical meristem and shoot apical meristem.

2)   Secondary tissues are produced by all except -

A) Fascicular cambium

B) Interfascicular cambium

C) Apical meristem

D) Phellogen

Answer C) Apical meristem

Apical meristem produces primary tissues

3)   Secondary tissues of a plant -

A) Add to the length of roots and shoots

B) Add to the diameter of existing roots and shoots

C) Are found only in the embryo

D) Are found only in the seedling

Answer B) Add to the diameter of existing roots and shoots

Secondary growth is seen in dicots and is absent in monocots.Secondary tissues produces wood in older dicot plants

4)   Grass stem elongates after initial growth due to -

A) Lateral meristem

B) Secondary meristem

C) Intercalary meristem

D) Apical meristem

Answer C) Intercalary meristem

Intercalary meristem regenerate the plant parts removed by grazing herbivores.

5)   Which of the following statements is incorrect about sclereids (stone cells)

A) Variously shaped

B) Highly thickened+ lignified cell wall and lumen is narrow

C) Commonly found in the fruits, wall of nuts, seed coats of legumes and leaves

D) They are types of parenchyma

Answer D) They are types of parenchyma

They are types of sclerenchyma.

6) Conducting cells called ___ elements are the part of xylem where water and minerals are transported

A) Tracheary

B) Vascular

C) Vessel

D) Phloem

Answer A) Tracheary

Both tracheids and vessels are together called as tracheary cells.

7)  Which of the following statements is incorrect about companion cell?

A) It is a specialised parenchymatous cell

B) Its nucleus controls the function of sieve tube

C) It helps in maintaining the pressure gradient in sieve tube

D) It is present in all vascular plants having phloem

Answer C) Howrah

Sieve tube elements are absent in gymnosperms and pteridophytes

8) On the basis of location and function, how many types of the tissue system are found in vascular- plants

A) Two

B) Three

C) Four

D) Five

Answer B) Three

Epidermal,ground and vascular tissue system

9) In the development of a root, the protoderm gives rise to the -

A) Cortex

B) Root hair

C) Endodermis

D) Pith

Answer B) Root hair

Root hair is wlongation of epidermal cells

10) Vascular bundle having cambium between the xylem and phloem is called -

A) Close vascular bundle

B) Open vascular bundle

C) Conjoint vascular bundle

D) Radial vascular bundle

Answer B) Open vascular bundle

Since it is open to secondary growth it is called open vascular bundle.

For More question Like this from the chapter Plant Anatomy

Download 

memoneet_dp__1_-removebg-preview.png

MEMONEET

The only app which has question taken from every lines of NCERT BOOK

google-play-badge.png