Plant Kingdom

1)  Which of the following is not a feature of the brown algae?

A) Multicellularity and large size

B) Almost exclusively marine

C) Attached forms have hold fast

D) Most common pigment is chl b

Answer D) Most common pigment is chl b

Most common pigment in brown algae is chl a,chl c and fucoxanthin

2)   Chl a + chl d + r-phycoerythrin are the pigments in the members of -

A) Rhodophyceae

B) Phaeophyceae

C) Chlorophyceae

D) Cyanophyceae

Answer A) Rhodophyceae

Common name of Rhodophyceae is red algae

3)   Plant body of bryophyte is -

A) Less differentiated than that of algae

B) Equally differentiated to that of algae

C) More differentiated to that of algae

D) Is not differentiated at all

Answer C) More differentiated to that of algae

More differentiated to that of algae

4)   Presence of extrernal ears and body hair are charactericrtics of

A) Reptiles

B) Birds

C)Mammals

D) Fishes

Answer C)Mammals

Presence of external ears and body hair are characterisctics of class mammalia

5)   Which is the prominent phase in the life cycle of bryophytes -

A) Gametophyte

B) Sporophyte

C) Seta

D) Sporogonium

Answer A) Gametophyte

Sporophyte is dependent on gametophyte

6)  Bryophytes are not characterised by -

A) Well developed root system and vascular tissue

B) Rhizoids

C) Alternation of generation

D) Presence of chlorophyll

Answer A) Well developed root system and vascular tissue

Bryophytes lack well developed root system and vascular tissues

7)  In bryophytes meiosis occurs in -

A) Spores

B) Gametes mother cells

C) Gametes

D) Spore mother cells in capsule / sporophyte / sporogonium

Answer D) Spore mother cells in capsule / sporophyte / sporogonium

Meiosis occurs in spore mother cell and produces spores

8) What is the importance of pteridophytes?

A) They are used for medicinal purposes

B) They are frequently grown as ornamental plants

C) They are used as soil binders

D) All

Answer D) All

Pteridophytes have many economic importance

9) The pteridophytes are mostly-

A) Heterosporous

B) Homosporous

C) Aquatic

D) Trees

Answer B) Homosporous

Except some species most are homosporous

10) Prothallus in pteridophyte is -

A) Nonvascular, haploid, multicellular small mostly photosynthetic thalloid gametophyte

B) Vascular, n, multicellular sporophyte

C) 2n, free-living gametophyte

D) Is thallus i plant body in same pteridophytes

Answer A) Nonvascular, haploid, multicellular small mostly photosynthetic thalloid gametophyte

Prothallus is independent

For More question Like this from the chapter Plant Kingdom

Download 

memoneet_dp__1_-removebg-preview.png

MEMONEET

The only app which has question taken from every lines of NCERT BOOK

google-play-badge.png