Structural Organisation In Animals

1)   Which of the following is not associated with epithelium?

A) Cells are compactly packed with little intercellular space

B) It is highly vascularized

C) It forms covering or lining of external and internal surfaces

D) It helps in protection, secretion, absorption, respiration, etc.

Answer B) It is highly vascularized

Epithelial cells are not vascularized and are dependent on underlying conective tissue

2)   The terms squamous and cuboidal apply to the ______ of cells in ______ tissue

A) Location, connection

B) Shape, connection

C) Location, nerve

D) Shape, epithelial

Answer D) Shape, epithelial

Squamous and cuboidal are epithelial tissue

3)  Which of the following statements is false about the glands?

A) Goblet cells secrete mucus

B) Exocrine glands possess duct for secretion of m·ucus, milk, saliva, earwax, digestive enzymes, oil and other cell products

C) Glandular epithelium consists of specialized columnar or cuboidal cells

D) Endocrine glands secrete a variety of enzymes only

Answer D) Endocrine glands secrete a variety of enzymes only

Endocrine glands secrete harmones

4)   Adjacent epithelial cells are joined together by -

A) Desmosomes

B) Oxysomes

C) Desmonemes

D) Plasmodesmata

Answer A) Desmosomes

Desmosomes are also called as adhering junctions

5)  Which of the following are the three basic components of all type of connective tissues except blood?

A) Cells, fibres and ground substances

B) Fibroblast, reticular fibres and collagen

C) Mast cells, lymphocytes and adipocyte

D) Arteries, veins and capillaries

Answer A) Cells, fibres and ground substances

Fibres are absent in blood

6)  Cartilage is produced by -

A) Fibroblast

B) Osteoblast

C) Chondrocytes

D) Epithelial cells

Answer C) Chondrocytes

Chondocyte cells produce cartilage

7)  Cells of cartilage (chondrocyte) are enclosed in small cavities within the matrix secreted by-

A) Osteolast

B) Osteoblast

C) Chondrocyte

D) Chondroclasts

Answer C) Chondrocyte

Chondrocyte cells secrete the matrix

8) Bone marrow in some bones is important for

A) Production of rbc

B) Breakdown of rbc

C) Production of wbc

D) Breakdown of wbc

Answer A) Production of rbc

Red bone marrow of long bones is the important place for production of RBC

9) Which of the following salts predominate in bone matrix?

A) Nacl

B) Magnesium phosphate

C) Calcium phosphate

D) Calcium carbonate

Answer C) Calcium phosphate

Calcium phosphate is the main salt present in the bone matrix

10) Which of the following statements is false about the muscles?

A) Wall of blood vessels, stomach and intestine contain striated muscles

B) The smooth muscle fibres are fusiform

C) Cell junctions hold smooth muscle fibres together and they are bundled together in a connective tissue sheath

D) Both a and b

Answer A) Wall of blood vessels, stomach and intestine contain striated muscles

They are made of smooth muscle

For More question Like this from the chapter Structural Organisation In Animals

Download 

memoneet_dp__1_-removebg-preview.png

MEMONEET

The only app which has question taken from every lines of NCERT BOOK

google-play-badge.png