Transport in plants

1)   Water channels are

A) Involved in active transport

B) Made up of eight similar types of aquaporins

C) Involved in facilitated diffusion

D) More than one option is correct

Answer C) Involved in facilitated diffusion

Aquaporins made up of eight different types of aquaporins and are involved is facilitated diffusion.

2)   Diffusion is a ______process and is not dependent on _______.

A) Rapid, pressure

B) Slow, living system

C)Rapid, temperature

D) Slow, gradient of concentration

Answer B) Slow, living system

As it does not require any carrier protein

3)   Which of the following criteria does not pertain to facilitated transport? 

A) Uphill transport

B) Transport saturation

C) Requirement of special membrane proteins

D) High selectivity

Answer A) Uphill transport

Because in facilitated transport molecules move from its high concentration to low concentration i.e., along
concentration or Downhill movment.

4)   Which is not true regarding active water absorption?

A) Occurs only when transpiration is slow

B) Force develops in shoot

C)Living cells are essential

D) Require energy

Answer B) Force develops in shoot

Force develops in shoot when water and solute enter root possively, accumulate and create a positive
hydrostatic pressure or push.

5)   When a cell is fully turgid, which of the following will be zero?

A) Suction pressure

B) Osmotic pressure

C) Turgor pressure

D) Wall pressure

Answer A)Suction pressure

Suction pressure is DPD.

6)  A cell is placed in 0.4 M solution of sugar and no change in volume of cell is found. What is the concentration of the cell sap?

A) 4 M

B) 0.20 M

C) 40 M

D) 0.4 M

Answer D) 0.4 M

If there is no change in volume of cell then it means solution must be isotonic i.e., of same concentration
to cell sap.

7) Select the incorrect statement w.r.t. imbibition

A) Affinity between the adsorbent and the liquid is not a pre-requisite

B) It is diffusion process

C) It involves both capillary action and adsorption

D) Phycocolloids are best imbibants

Answer A) Affinity between the adsorbent and the liquid is not a pre-requisite

Affinity between adsorbent and the liquid is a pre-requisite i.e., contact must be there.

8) The rupture and fractionation do not usually occur in the water column in vessel/tracheids during the ascent
of sap because of 

A) Transpiration pull

B) Cohesion and adhesion

C) Lignified thick walls

D) Weak gravitational pull

Answer B) Cohesion and adhesion

Cohesion between water molecules. Adhesion between water molecules and Lignocellulosic walls of xylem.

9) Water channels are

A) Involved in facilitated diffusion

B) Involved in active transport

C) Made up of eight similar types of aquaporins

D) More than one option is correct

Answer A) Involved in facilitated diffusion

Aquaporins made up of eight different types of aquaporins and are involved is facilitated diffusion.

10) Which is not true for root pressure?

A) Positive hydrostatic pressure

B) Maximum during the day and minimum during night

C) Develops due to metabolic activity of roots

D) Magnitude is 1-2 bars

Answer B) Magnitude is 1-2 bars

It is maximum during night due to reduction in transpirational rate and minimum during day due to high
transpiration.

For More question Like this from the chapter living world

Download 

memoneet_dp__1_-removebg-preview.png

MEMONEET

The only app which has question taken from every lines of NCERT BOOK

google-play-badge.png